JEROEN S. ROZENDAAL
nieuws // agenda // films // publicaties // muziek // theater // radio // foto's // links // contact


NIEUWS

26/06/09
gaat de nieuwe StudioRev film
'12' in premiere in de Cinerama te Rotterdam
De film is de rest van de zomer nog
te zien in Showroom Mama als
onderdeel van de expositie 720 Degrees


18/06/09

Hond & Wolf leest ‘Nachtrit’ – een toneelstuk uit 1979 van Bernlef

Dit seizoen lezen Fred van der Hilst, Eva Poppink, Don van Dijke, Len Reinhard, Jeroen S. Rozendaal en Pim van Alten, alias ‘Hond & Wolf‘, toneelstukken voor van grote schrijvers in het Nederlands taalgebied.

Op de avond van 18 juni buigen zij zich over “Nachtrit” van Bernlef. Het werk stamt uit 1979 en is zijn tweede werk voor toneel.

Net als Deuren uit 1977 gaat “Nachtrit” over een gesloten mannengemeenschap: die van de taxichauffeurs. Deze gemeenschap wordt niet alleen gevormd door dat specifieke beroep, maar vooral door de mobilofoon die iedere chauffeur in zijn wagen heeft en die het mogelijk maakt dat alle chauffeurs contact met elkaar kunnen houden.

Zoals de titel al aangeeft, speelt het stuk zich ’s nachts af, hoofdzakelijk in de taxicentrale waar twee telefonistes ieder op hun eigen wijze reageren op het nachtelijk buitengebeuren zoals dat door de mobilofoons tot hen doordringt. Twee totaal verschillende reacties op mannengedrag dat getekend wordt door angst en agressie.

Een geweldsdelict van een chauffeur, bijgestaan door anderen die hij via de mobilofoon heeft opgeroepen, doet een crisissituatie in de centrale ontstaan. De solidariteit door dik en dun wordt doorbroken door de komst van een geheimzinnige figuur die ervoor zorgt dat iedereen zijn masker laat vallen.

Dan blijkt dat mannen vrouwelijker zijn dan zij denken en vrouwen vaak mannelijker dan ze voorgeven te zijn.

Deze avond worden Hond & Wolf versterkt door Ellen van Rossum en Denise Beeckmans.

Datum: Donderdag 18 juni 2009
Locatie: Bibliotheektheater Rotterdam
Tijd: 20:00
Entree: 10 euro (CJP 9 euro)

01/05/09

Jongerentheater Quint speelt Dubbelspel: twee eigentijdse, maar totaal verschillende voorstellingen op één avond gespeeld door enthousiaste jongeren tussen de 13 en 20 jaar.

WOENSDAGMIDDAG
...is een dansvoorstelling gemaakt door choreografe Renate de Jong. “Op woensdagmiddag neemt Tess haar jongere zusje Remy mee naar de bibliotheek. Remy heeft echter alles behalve zin. Dan komt de bibliotheek totleven en wordt ze gegrepen door de boeken. Letterlijk! Kan ze de weg uit
de papieren wereld ooit nog terugvinden?”

EEUWIG ZOMER
...is een bewerking van de beroemde film ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ voor jongerentheater. Mark heeft veel ruzie met zijn vriendin Sophie. Vaak gaat het over onbelangrijke dingen. Als hij haar op een dag in de stad tegenkomt, blijkt zij niet meer te weten wie hij is. In paniek wendt hij zich tot het ‘Riesursj Senter’, een mysterieuze firma die selectief herinneringen verwijdert uit het menselijk geheugen. Daar blijkt dat Sophie iedere gedachte aan Mark heeft laten wissen. Ze was niet meer gelukkig en het leek haar makkelijker om hem gewoon te vergeten, dan moeite te doen om hun relatie te redden. Uit wraak besluit Mark om een zelfde behandeling te ondergaan. Maar halverwege krijgt hij spijt...” Eeuwig Zomer werd geschreven en geregisseerd door Jeroen S. Rozendaal.

Data: 6,7, 15 en 16 mei. Locatie: Isalatheater, Capelle a/d IJssel.
Entree 7,50 (incl. garderobe & consumptie); Aanvang 19:30
reserveren via www.jongerentheaterquint.nl


07/03/09

Hond & Wolf leest Commissaris Fennedy
– een toneelstuk in een proloog, drie bedrijven en een epiloog van Gerard Kornelis van het Reve.

Op donderdag 26 maart vindt in het Bibliotheektheater Rotterdam het eerste publieke optreden van Hond & Wolf plaats. Dit seizoen lezen Fred van der Hilst, Eva Poppink, Don van Dijke, Len Reinhard, Jeroen S. Rozendaal en Pim van Alten, alias ‘Hond & Wolf‘, toneelstukken voor van grote schrijvers in het Nederlands taalgebied. Deze avond buigen zij zich over “Commissaris Fennedy” van Gerard Kornelis van het Reve. Het werk stamt uit 1962 en het is zijn eerste en enige gepubliceerde toneelstuk.

Aldus Reve “Het wezenlijke thema van het stuk is het probleem van recht en onrecht. Dat boeit mij zeer. Ik geloof, dat het probleem van recht, van zelfrechtvaardigheid, van rechtvaardiging van het eigen leven voor mij een probleem is, dat eigenlijk nog belangrijker is dan de liefde”. Het stuk is slechts eenmaal opgevoerd door het Rotterdams Toneel in een regie van Ton Lutz met Pim Dikkers in de titelrol. Willem Nijholt deed de proloog en epiloog en speelde de rol van Petrid.

Reve had een paar jaar voor de premičre van zijn eigen stuk, de opvoering van Mulisch' Tanchelijn bijgewoond. Mulisch schrijft hierover: ‘Tijdens de premičre van mijn stuk, in de pauze, stonden wij toevallig naast elkaar op het toilet te pissen. Dat moment beschouw ik als de kruising van onze levenslijnen. Mistroostig, lul in de hand, schudde hij zijn hoofd en zei, dat hij niets in mijn stuk zag.’ Een snelle reactie van Reve dus, die ook nog eens in een recensie zijn geringe waardering voor het stuk te kennen geeft: ‘Gedurende bijna de gehele vertoning van Tanchelijn heb ik me, evenals het grootste deel van het publiek, danig verveeld.’ Mulisch' reactie op Commissaris Fennedy is niet veel positiever.

Tien jaar na de voorstelling typeert Mulisch dit stuk als volgt: ‘Problemen uit het zuiden van de Verenigde Staten, voor het toneel bewerkt door het achterlijke neefje van Heijermans.’

Aanvang: 20:00 Prijs: 10 euro

29/02/08
“EXITing Cornelis Bastiaan Vaandrager”

ROTTERDAM – De legendarische filmdocumentaire over de nadagen van Cornelis Bastiaan Vaandrager (met vele extra’s!) voor het eerst verkrijgbaar op DVD via Neon Media.


Cornelis Bastiaan Vaandrager (geboren in Rotterdam 26 augustus 1935) publiceerde poëzie, proza, artikelen en interviews in een groot aantal kranten en tijdschriften, te beginnen met een geruchtmakende artikelenserie ‘Botsende jeugd in de Maasstad’ in Algemeen Dagblad.

Samen met Hans Sleutelaar maakte hij deel uit van de redactie van Proefschrift en daarna het Vlaamse tijdschrift Gard Sivik. In de loop der jaren voegden zich Armando en Hans Verhagen bij hen. Na de opheffing van Gard Sivik in 1964 verzorgde dit viertal de twee delen van De Nieuwe Stijl. Met dit tijdschrift wierpen zij zich op als vertegenwoordigers van de Totale Poëzie - een stroming waarin alledaagse zaken als gespreksflarden, krantenberichten, reclameteksten tot poëzie verheven worden. De Nieuwe Stijl beginselen werden door C.B. Vaandrager het meest fanatiek nageleefd. Dit resulteerde in de verzamelbundel Totale Poëzie in 1981.

Naast poëzie verschenen van zijn hand de prozawerken Leve Joop Massaker (1960), De avonturen van Cornelis Bastiaan deel 1 (1963), en de twee experimentele romans De Reus van Rotterdam (1971) en De Hef (1975). Zijn belangrijkste thema’s: Rotterdam, drank, drugs, Jazz, popmuziek, films en het leven als compromisloos totaalpoëet.

Door overmatig gebruik van drugs nam het productietempo van Vaandrager sterk af. Regelmatig verbleef hij met ernstige depressies in de psychiatrische inrichting Delta. Op momenten in zijn leven leidde hij zelfs een zwervend bestaan. Zoals zijn vroegere vriendin Marjan Groen eens zei ‘Eerst was het Cornelis Bastiaan Vaandrager, toen Cor Vaan en aan het einde alleen nog maar Vaan. Er bleef niets meer van ‘m over’.

Om hem te stimuleren verleende het Anjerfonds hem in 1981 een stipendium. In 1986 verscheen de eerste titel van een trilogie onder de titel Metalon en vijf jaar later Sampleton. Het derde deel in de serie (Novilon) werd nimmer voltooid. De bundels gedichten werden over het algemeen als ontoegankelijk beschouwd en vonden weinig weerklank.

Tenslotte overleed Vaandrager als eenzame zonderling op 18 maart 1992 te Rotterdam.

In 1990 begonnen Bob Visser en Rob Keers aan een documentaire tv-serie over Vaandrager, die uiteindelijk in 1995 als documentairefilm verscheen onder de titel EXITing. Tijdens de opnames kwam de auteur te overlijden. Deze film brengt op indringende wijze de nadagen van Vaandrager in beeld: zijn tragiek, maar zeker ook zijn talent dat ten onrechte werd onderschat. Ten onrechte, want Vaandrager is met de jaren in toenemende mate een belangrijke inspirator gebleken voor vele schrijvers, theatermakers en vormgevers. En om Peter Bulthuis te citeren ‘Het is nog maar net begonnen!’

De DVD met de film EXITing en diverse extra’s wordt op 14 maart in Lantaren/Venster gepresenteerd tijdens de lancering van de Passionate Magazine special Op de Sien, gewijd aan de Rotterdamse literaire scène in de jaren zestig en zeventig (entree gratis!). Tegelijk met de presentatie van de door De Bezige Bij uitgegeven bundel Made in Rotterdam, de verzamelde gedichten van C.B. Vaandrager. Een unieke verzamelbundel ingeleid door Hans Sleutelaar en met een nawoord van Martin Bril.

Naast de filmdocumentaire bevat de DVD ruim anderhalf uur aan outtakes van de film, foto’s en archiefmateriaal van o.a. Hans Sleutelaar, Frans Vogel, Rien Vroegindeweij, Jan Oudenaarden en Hansje de Reuver geselecteerd door Jeroen S. Rozendaal. De DVD zal op deze avond ook verkrijgbaar zijn à € 20,-.

Natuurlijk is de DVD ook te bestellen bij:
Neon Media/ Lloydstraat 9d/ 3023 EA Rotterdam/T: 010-4367734/E: neon@neonmedia.nl
Meer informatie: www.neonmedia.nl of www.passsionatemagazine.nl19/12/07

Op 8 januari 2008 komt het debuut album uit van The New Earth Group, op 12" vinyl en CD.
Om dat te vieren zal de band op die datum ook hun eerste live optreden doen, in Lantaren Venster.

Over The New Earth Group

Als een feniks uit de as van het Rotterdams Stoner Octet 'De Vogels' verrijst The New Earth Group.
De 'Group' dresseert de chaos van Jazz, Progrock en Psychedelica, maar
als ware "masters of crescendo", behouden zij het orgastisch element.

Terugkijkend naar super groepen als Mahavishnu Orchestra en King Crimson
dwingt deze unieke Rotterdamse groep het genre fonkelend de 21e eeuw in.
Zorg dat je het niet mist, want dit wordt typisch zo'n avond waarover in de toekomst meer en meer
mensen zullen liegen dat ze er bij waren!

Vincent van Duin - electrische gitaar
Peter Paul 'Choca van Kessel - sopraan saxofoon, tenor Saxofoon, vibrafoon
Jeroen S. Rozendaal - Fender Rhodes, Nordlead, orgel
Menno Mono Bouma - electrische bas
Robin Schaeverbeke - drums

Aanvang 20.30 uur. Entree 7 Euro. Voor reserveringen bel 010 277 22 77.
Lantaren / Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam.

www.myspace.com/thenewearthgroup